SASTOJCI:
600 gr brašna
200 ml mlakog mlijeka
200 ml tople vode
3 kašikice suhog kvasca
1 kašikica šećera
2 kašikice soli
70 gr margarina/putera
PRIPREMA:
U brašno dodati nadošli kvasac sa šećerom u mlijeku.
Dodati sol, otopljeni margarin i 2 kašike ulja i toplu vodu. Umijesiti tijesto i pokriti. Ostaviti da nadođe oko 15 minuta.
Poslije 15 minuta, nadošlo tijesto premijesiti na malo brašna te ponovo vratiti u zdjelu i ostaviti da se udupla (oko 15-20 minuta).
Uduplalo tijesto izručiti na pobrašnjenu podlogu i podijeliti na 12 dijelova.
Svaku lopticu premijesiti na brašnu.
Ostaviti da odstoje oko 5 minuta. Svaku lopticu što tanje razvući na malo brašna. Te je zarolati.
Prekriti ih krpom i ostaviti ih tako do kuhanja u vodi.
U šerpu staviti 1 Litar vode i 1 kašikicu šećera i sačekati da provrije. U vodu stavljati kifle,svaku po 10 sekundi. Poslije 10 sekundi svaku kiflu vaditi te ih ređati u pleh obložen pek papirom.
Uključiti peć na 200 stupnjeva i peći kifle oko 20 minuta, donji/gornji grijači, dok blago ne porumene.
Gotove kifle premazati s malo ulja i posoliti.
Izvor: Diepraktischefrau
Nema komentara:
Objavi komentar