Gibanica spada u tradicionalna srpska jela. Gotovo da nijedna svečana trpeza koju sprema iskusna domaćica ne može da prođe bez gibanice.
Ukusna je kada je topla jednako i kada se ohladi. Probajte da je napravite po ovom receptu, nema šanse da ne uspe..
Sastojci:
• Kore za gibanicu
• 500 g sira
• 1 čaša (2 dl) kisele vode
• 4 5 jaja
• pola čaše ulja
• 1 prašak za pecivo
• 1 kašičica soli
• kisele pavlake (može i pola čaše jogurta)
Priprema:
Umutiti jaja, izgnječiti sir i pomešati. Dodavati kiselu vodu, ulje, prašak za pecivo, malo soli (zavisi koliko je sir slan) i pavlaku (ili jogurt). Ja više volim da dodam pavlaku.
Nauljiti šerpu i staviti jednu i po koru da prekrije dno i malo viri sa svih strana pleha. Ostavite jednu celu koru sa strane za prekrivanje pite (stavite je u kesu da se ne bi osušila). Ostale kore podeliti na pola i svaku polovinu umakati u fil, zgužvati i ređati u šerpu da prekriju celo dno. Tako raditi sve dok ne utrošite kore i fil. Ukoliko vam ostane malo fila prelijte ga preko zgužvanih kora.
Saviti kore koje vire iz pleha prema unutra i onom korom koju ste ostavili sa strane prekriti celu pitu tako što je zavučete malo sa svih strana. Poprskati uljem i kiselom vodom i pecite oko 40 minuta na temperaturi 200 stepeni.
Kada izvadite pitu iz rerne možete je prekriti čistom krpom da se malo opusti. Prohlađenu pitu secite na parčad.
Prijatno
žena.blic.rs
Nema komentara:
Objavi komentar