Recepti za desetku: ZANIMLJIV KOLAČ KAKO IZGLEDOM, TAKO I UKUSOM

ZANIMLJIV KOLAČ KAKO IZGLEDOM, TAKO I UKUSOM

SASTOJCI:

200 gr. margarin
1 šolja šečera (250 ml šolja)
3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
2 šolje brašna
250 ml. kiselog vrhnja
5 žlice mlijeka
2 žlice kakao (za drugu polovinu)
1 kesica prašak za pecivo

Za kuglice:

200 gr. svježeg sira
4 žlice šečera
1 žumanjak
1 kesica vanilin šečer
7-8 žlica kokosovog brašna

Za kremu:

350 ml. mlijeka
150 gr. šečera
3 žlice mekog brašna
1 kesica vanilin šečer
100 gr. margarin ( dodaje se kad se ohladi krema)

PRIPREMA:

Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica.
Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata. Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak, kiselo vrhnje, na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju.
Zatim dodajte mlijeko,izmiksajte i polako dodavajte brašno.Izmiksajte fino. Pola tijesto izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa.
Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog dijela i poravnajte lepo žlicom.
Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto na jednakom rastojanju .
Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br.24 ili u manju tepsiju.Ohladite. Ja sam pekla u 28 cm, ali mi je ispao niži nego u originalu.
Dok čekate da se peče skuhajte kremu. Za kremu…izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica.
A ako nastanu ukljucite štapni mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati. Kremu ohladite i dodajte 100 gr. margarina i izmiksajte mikserom.
Namažite kolač, pospite naribanom cokoladom ili kakaom.

Preuzeto sa: https://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar