Recepti za desetku: OVO JE NAJZDRAVIJA GRICKALICA NA SVETU: MOŽETE IH JESTI KOLIKO VAM VOLJA!

OVO JE NAJZDRAVIJA GRICKALICA NA SVETU: MOŽETE IH JESTI KOLIKO VAM VOLJA!

Ako volite nešto da grickajte, izaberite zdravo i ukusno…Ako volite često nešto grickati, ne trebate se odreći te navike. Samo zamenite loše grickalice zdravima, na primer orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, zdravi su za vaš mozak i celi organizam.

Možete se podmiriti mešavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lešnicima, pistaćima, indijskim orasima, ili možete izabrati samo jednu vrstu.
Što god izabrali, počastićete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.
Ako želite namirnicu koja štiti srce, reguliše težinu, jača imuni sistem te čini kožu sjajnom i lepom, izaberite pistaće!

Savršena grickalica za zdravlje i lepotu

Pistaći su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka te očuvanje nervnog sistema.
Osim spomenutim vitaminima, pistaći obiluju i vlaknima, koja su potrebna za zdravlje probavng trakta.
Pistaći su dobar izvor magnezijuma, železa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijuma, mangana, kalijuma i bakra.
Ako imate manjak železa u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistaći će vam pomoći da olakšate ove tegobe.
Pistaći doprinose bržem metabolizmu i regulaciji telesne težine. Zahvaljujući udelu vlakana, belančevina i masti pistaći brzo stvaraju osećaj sitosti.
No, bitno je napomenuti da iako pistaći imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s njima svakako treba biti umeren!
Najbolje je kupiti neoljuštene pistaće. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je verovatnost da nećete preterati s njihovom količinom.

Lekovita svojstva pistaća

Dobrobiti pistaća davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našem planetu. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom. Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.
Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistaća brinete se o svom zdravlju iznutra i izvana.

Dobrobiti pistaća:

– pomažu kodanemije
-doprinose regulaciji telesne težine
– čuvaju zdravlje očiju
– snižavaju loši (LDL) holesterol
– smanjuju rizik od srčanih bolesti
– sprečavaju razvoj dijabetesa
– jačaju imuni sistem
– štite od raka kože
– regulišu probavu
– štite kožu od štetnih uticaja
– čuvaju zdravlje nervnog sistema

Recepti:

Pistaće možete konzumirati kao grickalice ili ih dodati u jogurt, supe, salate i druga slana i slatka jela.
Na taj način moći ćete ih uključiti u svaki obrok po želji.
Jogurt s pistaćima
Izbegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače ukusa i šećere.
Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistaća i lanenih i cia semenki.

SASTOJCI:

jogurt (250 ml);
pistaći (2 kašike);
čia semenke (1 kašika);
semenke lana (1 kašika);
začini (po želji).

PRIPREMA:

U jogurt dodajte sve sastojke, promešajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta.
Nemojte ostaviti predugo da čia semenke ne bi previše nabubrile.
Ovim ćete doručkom pokrenuti svoju probavu i opskrbiti organizam potrebnom energijom i hranjivim sastojcima.

Salata sa pisatćima

Ova salata se može jesti tokom cele godine, samo će izbor svežeg povrća zavisiti od sezone.
Sastojci: brokoli; kinoa (50 g); šargareša; leblebija; peršun; limun; maslinovo ulje (1 kašika); pistaći.Brokoli nasecite na komade i skuvajte.
Kinou operite i kuvajte 20-ak minuta. Posebno skuvajte leblebiju. Sve kuvane sastojke stavite u veliku zdelu za salatu.
Šargarepu i peršun dobro operite. Šargarepu možete narendati ili naseći na kolutiće, a peršun usitnite.
Za dresing, pomešajte peršun s limunovim sokom i kašičicom maslinova ulja. Potom dodajte prstohvat himalajske soli i bibera.
Možete dodati i druge začine po želji.
U zdelu s brokolom, kinoom i leblebijom dodajte šargarepu i dresing, dobro promešajte i pospite seckanim pistaćima.
Ukusna i zdrava salata je gotova.

Izvor: Stil

Nema komentara:

Objavi komentar