Kisjeli krastavci nisu samo ukusan dodatak za sendvič ili salata uz jelo, već su i odlični za naše zdravlje.
Sadrže dosta vode, malo masnoća, proteine i vlakna.
Obiluju i mineralima poput željeza, kalcijuma, natrijuma i fosfora te vitaminima C, A, B-6, B-12, riboflavinom, niacinom i tiaminom.
Osim toga, sadrže antioksidanse koji štite naše tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju stanice, a našem organizmu su saveznik u ubrzavanju probave i podstiču stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio našeg metabolizma.
Djeluju blagonaklono na jetru, štite je i pomažu u filtriranju toksina iz organizma.
Kisjele krastavce biste češće trebali konzumirati ako ste pod stresom jer preventivno djeluju na razvoj čira na želucu.
Štite i želudac, a pomažu i osobama koje su oboljele od dijabetesa tipa 2 jer stabilizuju nivo hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kiseonik.
Izvor: vecernji.hr
Nema komentara:
Objavi komentar