foto: Minjina kuhinjica
Ona je toliko ukusna i izdašna da ćete se zaljubiti na prvi zalogaj! Prijatno!
Kora:
7 bjelanaca
16 kašika šećera
jedna i po kašika sirćeta
100 grama sjeckanih lješnika.
Krema:
1 l mlijeka
15 kašika šećera
7 žumanaca
4 pudinga od vanile
200 grama crne čokolade
dvije do tri kašike ulja.
I još:
300 grama eurokrema
plazma keks
jedan margarin
250 grama šlag kreme
mlijeko za umakanje keksa i za šlag.
Priprema
Umutiti bjelanca sa postepenim dodavanjem šećera. Pred kraj mućenja dodati sirće i umutiti još malo. Na papir za pečenje rasporediti sjeckane lješnike. Umućene bjelance rasporediti preko lješnika što ravnije, da debljina bude približno oko 4-5 cm.
Rernu zagrijati na 200°C, a zatim staviti koru da se peče i smanjiti temperaturu na 150°C. Peći na toj temperaturi desetak minuta, a onda smanjiti na 120°C i sušiti koru još 40-50 minuta, a po potrebi i duže. Možete ostaviti koru u isključenoj rerni da se ohladi. Pečenu koru izvaditi iz rerne, staviti poslužavnik preko nje i zajedno okrenuti tako da vam lješnici budu sa gornje strane.
Eurokrem zagrijati i promiješati pa zatim premazati preko kore.
850 ml mlijeka skuvati sa šećerom. Kada mlijeko provri sipati prethodno umućena žumanca, puding i ostatak mlijeka. Skuvati fil, maknuti s vatre i ostaviti ga da se ohladi. U ohlađenu kremu dodati umućen margarin, a onda ga podijeliti na pola. Jednu polovinu kreme premazati preko eurokrema.
U zagrijano mlijeko umakati plazma keks i redati preko kreme. U drugi dio kreme dodati čokoladu koju ste prije toga istopili sa dvije do tri kašike ulja.
Umutiti šlag i nanijeti preko torte. Ukrasiti po želji.
Izvor: Minjina kuhinjica
Nema komentara:
Objavi komentar