Ove sam kekse vidjela na netu, našla recept ali ipak sam ga malo izmijenila.
Mirisni, izvana hrskavi, unutra mekani , odlični za ljubitelje okusa tamne čokolade.
SASTOJCI:
200 g maslaca
1 vrećica bourbon vanilije
120 g smeđeg secera Demerara (ako nema moze i bijeli)
prstohvat soli
40 g (dvije velike žlice) gorkog kakaa u prahu
2 žlice mlijeka
1 žlica (prepuna) džema od gorke naranče ili marelice
100 g oštrog brašna
250 g glatkog brašna
Za glazuru:
50 g tamne čokolade (70+ % kakao mase)
1-2 žlice ulja
Za doradu:
malo smeđeg šećera
PRIPREMA:
Izmiksati maslac, dodavati ostale sastojke , miksajući poslije dodavanja svakog novog… sve do brašna. Dodati oštro brašno i veći dio glatkog brašna. Početi mijesiti rukama. Dodati i ostatak brašna, postupno da se dobije glatko tijesto.
Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti pola sata do sat u hladnjaku. Nakon toga uzimati po malo tijesta i oblikovati kuglice, ja ih ne važem nego vadim mjericom, da budu iste veličine.
Svaku kuglicu uvaljati u krupni smeđi šećer (najbolje Demerara), može i u bijeli, vjerujem da bi se dobio sličan efekt.
Svaku kuglicu pritisnuti drškom drvene kuhače da se napravi udubina. Peći ih 10-ak minuta na 140-150 C, odnosno kako već pečete keksiće.
Čokoladu otopite s malo ulja (na pari ili u mikrovalnoj) i stavite po malo u svaku udubinu keksića. Kad se ohlade mogu se složiti u kutiju.
Meni su stajali u limenoj kutiji s ostalim božićnim kolačima petnaestak dana.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar