Mekan i ukusan banana hleb. Ostaje svež i nekoliko dana, ukoliko ga ne pojedete odmah po pečenju ?
Sastojci
100g neslanog putera (koksovog ulja)
100g braon šećera
1 jaje
4-5 kom (450g) dobro zrelih banana (izgnječenih)
3 kašike jogurta
1 kašika vanila ekstrakta
250g brašna
1 kašika praška za pecivo
1/2 kašičice cimeta u prahu
po želji
1/2 šolje pečenih oraha ili sirovih badema
kokos brašno (rendani kokos)
DODAJ U POPIS ZA KUPNJU
Priprema
1.Zagrejati rernu na 170°C (bez ventilatora) i podmazati pleh za hleb (900 ml)
2.Dobro umutiti puter i šećer električnim mikserom.
3.Dodati jaje i nastaviti sa mućenjem dok se sve lepo ne sjedini.
4.Dodati izgnječene banane, jogurt i vanila ekstrakt i lagano umešati.
5.Polagano dodavati prethodno izmešano brašno sa praškom za pecivo i
cimetom. Špatulom lagano sjediniti brašno sa prethodnom masom. Dodajte
pečene orahe, ukoliko želite, i promešajte sa testom. Možete dodati i
rendani kokos (kod nas ga zovu obično kokosovo brašno).
Umesto oraha, radije biram kombinaciju sa bademima koje ne stavljam u
testo, već samo utisnem na površinu testa. Tako ostaju hrskavi, dok je
ostatak hleba mekan i vlažan.
6.Sipajte u pleh i pecite 1 sat, ili dok nije pečeno (test čačkalicom).
Pečen hleb ohladiti u plehu 10 minuta, pre nego što ga izvadite na
rešetku da se potpuno ohladi. Po želji služiti sa puterom.
Napomena:
Zrelost banana može da utiče na mekoću i teksturu hleba. Kada sam
koristila dobro zrele banane, hleb je bio mekan i svež nekoliko dana,
dok to nije bio slučaj sa manje zrelim bananama—tada je testo bilo
“sabijenije” i tekstura mu se blago promenila narednog dana.
Posluživanje
Za one koji vole, služiti sa puterom.
IZVOR:www.sarajevo-online.com
Nema komentara:
Objavi komentar